Plán B

(TW: pokud následující řádky budete brát doslovně a vážně, můžete se cítit nekomfortně při jejich čtení. Možná taky ne, záleží na vaší povaze a rozpoložení, ale jen pro jistotu- nechci prezentovat černobílý svět a kategorizovat, nechci ani zesměšňovat nebo zlehčovat něčí životní situaci, ale pokud to tak přeci jen vypadá, tady je ujištění, že to tak vůbec není. Pokud by se vás to náhodou osobně dotklo, tady je ujištění, že to je jen vtip. Jako vy.)

 Pokud byste se někdy cítili hodně na dně se životem, bez příjmů, kamarádů, vzdělání, smyslu života, lásky, rodiny, energie, zážitků, budoucnosti, naděje nebo čehokoliv, co považujete za štěstí podmiňující prioritu, doporučuji si pustit kousek jednoho z dokumentů od Heleny Třeštíkové. Mám na mysli ty dlouhé záběry bez komentáře na lidi bez příjmů, kamarádů, vzdělání... ale často lidi bez domova, často lidi, kteří jsou obtěžkaní nějakým tím dluhem nebo závislostí, dítětem s ADHD... Někdy to skutečně pomůže, protože si buď uvědomíte, že na tom můžete být hůře, nebo jste na tom stejně, ale aspoň vás nikdo nenatáčí. Popřípadě na tom ještě hůře jste, ale pořád vás přece nikdo nenatáčí, tedy nesoudí a tedy jste na tom vlastně lépe. 

S malou výčitkou svědomí bych totiž chtěla využít toho luxusu, že zatím mám dovoleno jen sledovat, možná soudit a ve skrytu duše se modlit, že to tak zůstane ještě chvíli. A že mám zatím možnost přemýšlet o podobných scénářích jen s odstupem, bez zaujetí a emocí, jinými slovy o nich doopravdy jen přemýšlet. A pokud bych chtěla, tak ani to ne (protože máme vlastně perfektní kontrolu nad svými myšlenkami, žejo.)

Každopádně, jaký by byl ideální plán B pokud ten původní, který leží někde mezi vysokoškolským vzděláním, OF, rapperskou kariérou, založením nebo využitím charity (podle situace) a nakonec kriminální činností (z opatrnosti si dovolím tento bod blíže nespecifikovat) nevyjde? Jinými slovy, jaký plán B chci mít  připravený v záloze, když ne ten, který obsahuje dluhy, neplánované děti s genetickou vadou a abstinenčními záchvaty? 

a) žít na posedu v lese. se zvířátky

b) postupně prodat všechny orgány. všechny

c) blíže nespecifikovaná kriminální činnost

d) pěstounská péče

e) tvořit abstraktní umění

f) pěstovat a prodávat zeleninu, pravděpodobně v Makedonii

g) blíže nespecifikovaná kriminální činnost

h) prostě jenom žít a doufat


A



Komentáře

  1. štěstí přeje připraveným, taky bych si měl sestavit nějaký seznam

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky